Wat zeggen de cursisten?

Cursus conversatie Grieks
Mijn grote wens was weer eens een Griekse cursus te gaan volgen, maar dan in het land zelf! Ik kwam terecht op een van de mooiste plekken op de Peloponnesus en wel in het oude Epidavros! De conversatiecursus die daar door Karen werd georganiseerd, was voor mij een geweldige ervaring! Met een klein groepje les betekent veel aandacht krijgen van de leraar en dat is nou precies wat zo fijn is!
De onderwerpen en thema’s in de lessen waren interessant en de opdrachten heel gevarieerd! Het programma zat goed in elkaar zodat er genoeg tijd was voor huiswerk in de middag en tijd voor een wandeling of iets anders! De gezamenlijke etentjes na de Griekse praatles met Karen rond 18.00 u, vaak aan zee, waren heel gezellig en elke dag weer op een andere leuke plek!
Een heel sterk punt was dat elke ochtend de lessen werden gegeven door de Griekse leraar Kostas uit het dorp. Hij wist zich heel goed aan het niveau van de cursist aan te passen en alle tijd te nemen om een goed resultaat te krijgen!
Zijn enthousiasme werkte aanstekelijk en we deden ontzettend ons best om onze presentatie op de laatste dag zo goed mogelijk voor te bereiden!
Het leek wel een feestje! Met de door ons meegebrachte Galatoboureko kon er nu zeker niets meer mis gaan! Tot slot sloten we de lessen af met elkaar met een bekende Griekse dans! Een fantastische week was het hier en zeker weten om weer een keer terug te keren!

Annelies Robertz

Cursist niveau B2 -conversatie in Epidavros

Betsy begon in januari 2017 met Grieks online niveau 1. Ze had 30 jaar geleden ook al eens iets aan Grieks gedaan, maar was dat allemaal vergeten. Omdat ze met pensioen ging, wilde ze meer tijd besteden aan Grieks leren en woonde ze samen met haar man, 2 honden en 2 katten 7 maanden lang op hun camping in Iria (Argolida, Peloponnesos). Op de camping oefende ze met gesprekjes voeren. Daar had ze veel plezier in en al gauw kon ze steeds meer spreken. Haar buren op de camping merkten dat ze graag Grieks wilde leren spreken en hielpen haar. Ze verbeterden haar grammatica en hielpen haar aan nieuwe woorden. Toen was ze in augustus al klaar voor niveau 2. Ze kwam voor een aantal privélessen naar Epidavros. Ik was heel verrast hoeveel ze al kon. In onze lessen besteden we veel aandacht aan spreken en al in de eerste les vertelde ze hele verhalen over haar  leven op de camping. Natuurlijk nog niet foutloos, maar we begrepen wat ze wilde zeggen en dat is in het begin vooral belangrijk, want durven te spreken is het allerbelangrijkste. Kostas en ik hielpen haar om haar zinnen nog beter te formuleren. Ze leerde de passieve werkwoorden te  gebruiken, de bijwoorden, de overtreffende trap en ze kwam steeds beter uit haar woorden.
Het is dus echt mogelijk om in een half jaar gesprekjes te kunnen voeren in het Grieks. Dat is ook mijn doel met de online cursus niveau 1.En Betsy heeft mijn verwachtingen ruim overtroffen. Luister naar haar verhaal over hoe zij Grieks leert.

Wat een mooie en leerzame ervaring. Dat is het in één zin samengevat. De cursus zat goed in elkaar, de grammatica door Kostas en de praatles van Karen. Kostas gaf goed en duidelijk les, hij sprak meestal Grieks, maar langzaam, zodat het niet al te moeilijk werd. Met Karen hadden we op hele mooie locaties de praatles. We hebben leuke uitstapjes en etentjes gedaan. Huiswerk hadden we ook, maar er was voldoende tijd voor andere dingen. Epidavros is een plek waar ik heel graag nog een keer terugga, ik voelde me er al meteen thuis. Het heeft een prachtige omgeving, het is een gezellig dorpje en het Griekse eten in de vele restaurantjes was super. Karen is een topvrouw, heel gastvrij, ik voelde me er echt welkom. Ze heeft deuren voor me geopend waarmee ik weer mee verder kan. Deze taalcursus kan ik iedereen aanraden, die in het prachtige land zelf, de taal wil leren.

Madeleine van Meerhove

Cursist niveau A2 in Epidavros

Echt mega complimenten voor je hoe je het aangepakt met de opbouw. Ik vind het goed in elkaar zitten en ook nog eens gewoon leuk. Deze week moest ik 2x driekwartier in een wachtkamer wachten en toen heb ik met koptelefoon en mobiel lekker zitten luisteren naar de teksten en na zitten zeggen. Werkt super.

Christien van Harten

Cursist niveau 1 online

Wow! Wat heb ik veel bijgeleerd door de cursus Μιλάω Ελληνικά!
Tijdens mijn vakantie op mijn geliefde Κέρκυρα ging het praten al zoveel beter dat er zelfs Grieken waren die niet meteen doorhadden dat ik een toeriste was. Daardoor kreeg ik soms in zo een hoog tempo antwoord in het Grieks dat ik met mijn oren stond te klapperen Ook kon ik eindelijk een gesprekje voeren met de eigenaresse van het hotel die zelf bijna geen Engels kent.
Het verstaan en vertalen in mijn hoofd daar moet ik wel nog flink mee aan het werk door middel van Griekse tv te kijken en radio te luisteren maar ik ben al zo blij met de vorderingen die ik heb gemaakt!
Dank je wel Karen

Petra Vriend

Cursist Griekse taal niveau 1 online

Ik vond de week echt een feest. Niet alleen het leren van Grieks met de leuke lessen van Kostas en jou (het schoolbord was echt fantastisch! ?, maar ook het ondergedompeld zijn in de Griekse cultuur. Alles kwam aan bod: taal, verhalen over het Griekenland van vroeger, het leven nu in de crisis en politiek, mythen, literatuur, poëzie, muziek, dansen, architectuur. Wat hebben we gelachen tijdens ons uitstapje naar de 2 kloosters! Maar ook de serene rust op ons laten inwerken van die omgeving. En natuurlijk genoten van het lekkere eten en de fantastische accommodatie vlak bij zee. Nu ik het opschrijf krijg ik weer zo’n heimwee!
In Nederland heb ik de draad weer opgepakt, merk ik echt verschil. Door een week zo bewust en gefocust met taal en cultuur bezig te zijn geweest, valt alles beter op zijn plek en wordt deze moeilijke taal weer een stukje toegankelijker voor mij en is de motivatie om door te zetten, alleen nog maar groter geworden. Ik heb ook minder faalangst om te spreken. En de liedjes lees, hoor en zing ik nog steeds graag.

Odette Posthuma

Cursist Griekse taal niveau A2 Epidavros

Met mijn voorliefde voor Griekenland, de mensen en de taal, heb ik de juiste beslissing genomen door een taalles te volgen bij Karidies. Een weekje Griekse les in Epidavros was voor mij een bestemming om bij te komen van de hectiek van mijn dagelijkse leven, maar ook om mijn grammaticale kennis bij te spijkeren. Kostas is een goede leraar. Ik heb met veel plezier dagelijks de lessen bij hem gevolgd in de natuurlijke omgeving onder de grote dennenboom. Hij heeft me met veel geduld nog meer laten proeven aan de veelzijdigheid en rijkdom van de grammatica en de taal.
Ik weet zeker dat ik terugkeer naar dit inspirerend deel van Griekenland vol vriendelijke mensen en gemoedelijk Grieks leven. Mijn verliefdheid voor het land, de taal en de cultuur is hiermee nog lang niet bevredigd. Ik moet er weer naar toe!
Karen bedankt voor je gastvrijheid. Je bent een uitstekende gastvrouw en docente. Je laat een andere meegenieten van je levensstijl in Epidavros, daarnaast open je een pad voor een ander. De ander moet dan zelf weten wat hij/zij ermee doet. Je hebt je bron gevonden. Ik kan iedereen een taalcursus in Epidavros van harte aanbevelen.

Evelien Samson

Cursist conversatieles

Na de taalles 1 en 2 gevolgd te hebben in 2008 kon ik tijdens mijn vakantie op Kreta mijn Grieks goed in de praktijk brengen, vooral als je zegt dat je speciaal naar Epidavros gegaan bent om Grieks te leren kun je niet meer stuk bij de meeste Grieken.
Karen het was heel leerzaam en vooral gezellig en je bent een uitstekende gastvrouw, host en docente ! Bedankt voor de leuke tijd in Epidavros.

Toine Lippes

Cursist Griekse taal niveau A1 en A2 in Epidavros

Voor de tweede keer conversatieles bij Karidiès, dus wéér op die geweldige plek in het mooie theatertje met nog steeds die krekels en dat geweldige uitzicht. De lessen waren weer erg leuk, evenals de uitstapjes, de etentjes en niet te vergeten een prachtige “Medea” in het grote theater van Epidavros! Net als vorig jaar vond ik het weer voor herhaling vatbaar,dus:wie weet, volgend jaar wéér..?

Irma Steenbakker

Cursist Griekse taal, conversatieles in Epidavros

Voor de tweede keer was ik in Epidavros voor de taalcursus. Vorig jaar volgde ik de groepsles conversatie Nieuwgrieks en dit jaar privé conversatieles Nieuwgrieks. Beide keren is het me zeer goed bevallen. Kostas is een heel goede leraar en in korte tijd leer je heel veel van hem in een gezellige sfeer en natuurlijk in de prachtige omgeving van het Pevkotheater. Naast de lessen is er tijd voor huiswerk, maar gelukkig ook tijd om te genieten van het dorp en het Griekse leven en om te zwemmen. Een uitstapje maken vanuit Epidavros kan ook heel goed. Kortom redenen genoeg om terug te keren en weer verder te gaan met Nieuwgrieks, want eens wil ik gemakkelijk deze moeilijke taal kunnen spreken! Karen, ik hoop dat je deze cursus blijft organiseren op de perfecte en gezellige manier zoals je dat tot nu toe gedaan hebt.

Heleen Ree

Cursist Griekse taal, conversatieles in Epidavros

In de jaren ’80 heb ik een studie Nieuwgrieks gedaan aan de UvA. In de jaren erna hoorde ik de taal nog wel regelmatig, verslaafd als ik was aan Griekse muziek, maar ik deed er verder niets meer mee. Tijdens de vakanties in Griekenland gebruikte ik steeds dezelfde woorden. Daarom besloot ik in 2004 mijn vakantie in Griekenland nuttig te gebruiken en weer les te nemen bij Karidiès in Epidavros. Lees verder:  Karidiès-Taalcursus-Lychnari-Judith-Fuld

Judith Fuld

Cursist Griekse taal, conversatieles in Epidavros